Sürk, Antakya mutfağının çok lezzetli ve bir o kadar da yapımı
basit kahvaltılık lezzetlerinden biridir. Damak tadına göre içine giren
baharatların çeşidi ve miktarı değişse de temelde kullanılan malzemeler üç aşağı beş yukarı aynıdır. Yapılan sürkün üzerine zeytinyağı
döküp yiyebileceğiniz gibi salatasını da yapabilirsiniz. Şimdi sürkümüzün
yapımına geçelim.
Malzemeler
§
1 kilogram çökelek(lor da olur)
§
2 yemek kaşığı pul biber
§
2 yemek kaşığı kekik(ben taze kullandım ama kuru
da olur)
§
2 yemek kaşığı biber salçası
§
1 yemek kaşığı çörek otu
§
1 tatlı kaşığı küzbara(kişniş) tohumu
§
1 yemek kaşığı kimyon
§
2 yemek kaşığı zeytinyağı
§
3 adet sarımsak
§
tuz
Küzbarayı ve sarımsağı havanda dövdükten sonra yoğurma
kabına tuz hariç tüm malzemeleri alıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Yoğurma
işleminden sonra tuzu eklemek için karışımın tadına bakıp kontrollü olarak
tuzumuzu ekliyoruz. Tuz ölçüsü vermememin nedeni kullandığımız biber
salçalarımızın tuz oranının farklı olması.
Karışımdan cevizden irice parçalar koparıp avuç içimizle
şekil verip tepsimize diziyoruz. Dizme işleminden sonra tozdan korumak için
tepsinin üzerine ince bir örtü örtüyoruz ve balkonda havadar bir yere
koyuyoruz. Sürklerimizi günde birkaç
kere ters yüz ediyoruz. Adana’nın şu sıcaklarında 2 gün yetiyor kurumaları
için.
Kuruyan sürklerimizi iki hafta gibi kısa bir sürede
bitireceksek strech film ile sarıp buzdolabına kaldırıyoruz, daha uzun süreli
saklayacak isek temiz bir cam kavanoza sürklerimizi dizip üzerini geçecek kadar
zeytinyağını ekliyoruz ve direk güneş ışığı almayan bir yerde aylarca bu
şekilde saklayabiliyoruz.
elinize sağlık...
YanıtlaSil