27 Temmuz 2015 Pazartesi

Sürk Tarifi

Sürk, Antakya mutfağının çok lezzetli ve bir o kadar da yapımı basit kahvaltılık lezzetlerinden biridir. Damak tadına göre içine giren baharatların çeşidi ve miktarı değişse de temelde kullanılan malzemeler üç aşağı beş yukarı aynıdır.  Yapılan sürkün üzerine zeytinyağı döküp yiyebileceğiniz gibi salatasını da yapabilirsiniz. Şimdi sürkümüzün yapımına geçelim.





Malzemeler
§  1 kilogram çökelek(lor da olur)
§  2 yemek kaşığı pul biber
§  2 yemek kaşığı kekik(ben taze kullandım ama kuru da olur)
§  2 yemek kaşığı biber salçası
§  1 yemek kaşığı çörek otu
§  1 tatlı kaşığı küzbara(kişniş) tohumu
§  1 yemek kaşığı kimyon
§  2 yemek kaşığı zeytinyağı
§  3 adet sarımsak
§  tuz



Küzbarayı ve sarımsağı havanda dövdükten sonra yoğurma kabına tuz hariç tüm malzemeleri alıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işleminden sonra tuzu eklemek için karışımın tadına bakıp kontrollü olarak tuzumuzu ekliyoruz. Tuz ölçüsü vermememin nedeni kullandığımız biber salçalarımızın tuz oranının farklı olması.  




Karışımdan cevizden irice parçalar koparıp avuç içimizle şekil verip tepsimize diziyoruz. Dizme işleminden sonra tozdan korumak için tepsinin üzerine ince bir örtü örtüyoruz ve balkonda havadar bir yere koyuyoruz.  Sürklerimizi günde birkaç kere ters yüz ediyoruz. Adana’nın şu sıcaklarında 2 gün yetiyor kurumaları için.




Kuruyan sürklerimizi iki hafta gibi kısa bir sürede bitireceksek strech film ile sarıp buzdolabına kaldırıyoruz, daha uzun süreli saklayacak isek temiz bir cam kavanoza sürklerimizi dizip üzerini geçecek kadar zeytinyağını ekliyoruz ve direk güneş ışığı almayan bir yerde aylarca bu şekilde saklayabiliyoruz.





1 yorum: